Strony

wtorek, 15 czerwca 2010

ciasto drożdżowe

Ku pamięci. Zdjęcie będzie jak ciasto się zrobi ;)
Przepis od mAni - oryginał podobno Anety Kręglickiej


Składniki:
- 1 kg mąki
- 150 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła lub masła roślinnego
- 5 jaj i 2 żółtka
- pół szklanki oleju
- masło do posmarowania formy
- garść bułki tartej lub mąki do obsypania blachy

Sposób przyrządzania:

Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut.
Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok. 20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do form (wychodzą trzy keksówki). Wypełniać jedynie do dwóch trzecich wysokości. Postawić w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym jajem. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 st. C i zwiększyć ją do 200 st. C. Ciasto będzie się piekło około pół godziny.

Kruszonka wg chłopa mAni:
Przepis na jedną prostokątną blachę w przypadku tego ciasta na 2 długie keksówki
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
Przygotowanie: Do miski wsypać składniki. Zagnieść wszystko razem. Pokruszyć na ciasto wyłożone w formie do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...