Strony

wtorek, 15 września 2009

Kurczak z farszem z ziół i fety

A teraz będzie kulinarnie :)
Na urodziny Jaśka w ramach obiadu dla rodziny, zrobiłam kurze cycki faszerowane fetą, suszonymi pomidorami i ziołami - mniam!
Przepis znalazłam w "Lubię gotować" - numer 11/2007 dotyczący drobiu tylko i wyłącznie. Danie ma podobno rodowód grecki.
W broszurce podane są proporcje na 4 filety z kurczaka - tak też podam przepis, ja robiłam z 8 filetów - farsz robiąc "na oko"

Bierzemy:

* 1 czerwona cebula
* oliwa z oliwek (nie zamieniajmy jej na zwykły olej słonecznikowy - ten charakterystyczny posmak oliwy jest tu niezbędny)
* 50 g bułki tartej
* 2 suszone pomidory
* 150 g sera feta
* otarta skórka i sok z 1 cytryny
* kilka listków pietruszki lub szałwi (ja dodałam i to i to. Szałwię miałam kupną, suszoną, pietruchę mrożoną)
* 4 piersi z kurczaka
*sól, pieprz

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni na oliwie aż zmięknie. Podsmażoną cebulę wkładamy do miseczki, dodajemy bułkę tartą, posiekane suszone pomidory, fetę, skórkę z cytryny i połowę soku z cytryny, kilka łyżek oliwy i wszystko razem mieszamy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, lekko solimy i pieprzymy. Nacinamy je nożem tak, żeby powstały kieszonki - do środka wkładamy farsz. Każðą pierś spinamy wykałaczkami.
Wkładamy je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą - same piersi też tą oliwą smarujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
W trakcie pieczenia skrapiamy piersi pozostałym sokiem z cytryny i oliwą.

Ja moje danie piekłam dłużej - około godziny, na koniec włączyłam w piekarniku opiekanie od góry, żeby się danie trochę zrumieniło.

Jeśli kogoś hasło "nacinamy nożem, żeby powstały kieszonki" przeraża - informuję, że równie pysznie smakuje farsz zmieszany z ryżem. Można piersi normalnie usmażyć na patelni, bez zabawy w kieszonki i wykałaczki - będzie równie dobre.

I na koniec prezentacja foto:



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...