Strony

środa, 6 maja 2009

Torcik

Jeśli ktoś własnie jest na diecie to...niech ją przerwie na jeden dzień, jeśli ktoś chce zacząć - niech zacznie od jutra ;)
Torcik zrobiony na urodziny męża - obłędnie czekoladowy, smakowity, pyszny, nie da mu się oprzeć. A dodatkowo prosty w wykonaniu.
Wynalazłam go oczywiście na blogu Doroty, a Dorota znalazła przepis u Nigelli.
Smacznego!


Składniki:


ciasto


  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich)
    50 g posiekanych drobno suszonych fig
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
  • 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
  • szczypta soli

krem

  • serek mascarpone - 250 g
  • 6 łyżek nutelli (wychodzi całe małe opakowanie)
  • 2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowego (ja użyam likieru orzechowego)

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, dalej ubijając.
Wsypujemy zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, nałkładamy do niej całą masę.

Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę. Wystudzić.

Wszystkie składniki na krem wymieszać.

Na ostudzone ciasto wykładamy krem, starając się za dużo nie podkradać :P



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...