Strony

czwartek, 2 kwietnia 2009

Baba drożdżowa




Za drugim podejściem udało mi się zdybać babkę do sesji foto - zanim zniknęła pożarta.
Jest przepyszna - mięciutka, wyrośnieta - mniam!
Jeśli posiadacie automat do pieczenia chleba - w ogóle się nie zastanawiajcie czy ją robić: wrzućcie składniki do maszyny, nastawcie program do wyrastania - i macie półtorej godziny luzu. Tylko nie przegapcie końca programu - ciasto rośnie jak głupie - i mnie za drugim razem postanowiło wyjść na spacer z maszynerii ;) Przepis zaczerpnięty z ukochanych Moich Wypieków




Składniki:


  • 3 - 3,5 szklanki mąki (daję mniej więcej 3,5)
  • 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
  • 6 żółtek, roztrzepanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • pół szklanki drobnego cukru (miałam tylko zwykły)
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 15 dag rodzynek (dałam na oko plus dodałam skórkę pomarańczową)
  • ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy.

Jestem leniuch i podam wersję dla maszynowców: wszystkie składniki wkładamy do automatu - najpierw płynne, potem stałe, włączamy program wyrastanie. Po skończeniu ciasto przekładamy do foremek ( u mnie wyszła keksówka plus forma na babę) i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniu nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka.
Mnie mniej więcej po półgodzinie wierzch zaczął się za bardzo spiekać - więc ciasto przykryłam od góry folią aluminiową.

Lukier zrobiłam z cukru pudru, wody i paru kropel aromatu cytrynowego (z braku cytryny). Proporcje "na oko" - zaczęłam od dwóch łyżek stołowych cukru i jednej łyżki wody - ale potem dołożyłam jeszcze cukru, żeby lukier był odpowiednio gęsty i nie spłynął cały z ciasta.


Jeśli nie macie automatu - zapraszam po dokładne instrukcje na blog Doroty

2 komentarze:

  1. Witam Aga u ciebie
    ja tu staram się słodyczy nie jeść a ty mi tu z babą wyjezdzasz :D
    zagoszczę u ciebie na dłuzej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach - ale ta baba jest warta grzechu :)

    Zapraszam, zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...