No to lecimy:
składniki (znaczy tyle użyłam ja):
- makaron świderki - pół paczki
- opakowanie mrożonych brokułów
- trzy cebule
- trzy ząbki czosnku
- 20 dag szynki
- parmezan do posypania
Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane brokuły przecieramy (ja użyłam tłuczka do ziemniaków).
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek - dodajemy masę brokułową i chwilę mieszamy. Dodajemy do ugotowanego makaronu i mieszamy. Teraz mamy wersję wege.
Ja dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelnii szynkę (myślę, że boczek byłby jeszcze lepszy).
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem albo innym serem.
W oryginale autorka dodawała jeszcze ostrą paprykę - ale ja chciałam, żeby danie mógł zjeść mój synek - dlatego ten składnik ominęłam.
Kto chce przygotować potrawę według oryginalnego przepisu - zapraszam tu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz